Een "out of the box" idee om veel wensen te vereningen
Klein Zwolle in Stadsbroek, (Out of the box idee)
Een inventarisatie van gewenste maatschappelijk ontwikkelingen kan een volgend lijstje ontstaan:
- Veel groen, voedselbos, wandelgebied, recreatie, landelijk, etc.
- Woningen, betaalbaar, hoog service niveau, etc.
- Energie neutraal, etc.
- Goede bereikbaarheid, veilig, etc.
Veelal combinaties van wensen die zich slecht met elkaar laten verenigen, dus een alternatief idee en volkomen nieuwe ontwikkeling.
Woningen:
Het ontwikkelen van bouwkundige modules, met als basis een zeskant, die vanaf de vierde laag piramide vormig verloopt. In het hart van de piramide naar een zijvlak een open ruimte, zodat en een soort hoefijzer vorm ontstaat waardoor een beide zijden gestapelde woningen zijn. De open ruimte kan van een grote glaswand voorzien worden, waardoor een binnentuin ontstaat. Dit kan zelfs subtropisch van aard zijn.
De onderste twee lagen liggen natuurlijk verzonken in het landschap en zijn bestemd voor parkeren en service voorzieningen, zoals pompen voor geometrische verwarming en distributie. Iedere woning heeft 4 parkeerunits, waarvan eentje voorzien is van een kooi voor het plaatsen van fietsen. De parkeerplaatsen zijn voorzien van laadinrichtingen voor elektrische voortuigen.
De derde laag is voor service doeleinden en distributie van energie, wandelverbindingen, receptie(s), technische ruimten etc., maar de buiten zijde bevat al woonruimten.
Om de twee woonlagen zal een technisch niveau komen voor alle distributie van water, verwarming, elektriciteit, afvalverwerking, etc. Iedere woning heeft een buitenterras of balkon van minstens 25m2. Een modulaire opbouw van de woningen laten een verspringende positie van de buitenruimten ontstaan. Iedere wooneenheid kan bestaan uit meerdere vertrekken, slaapkamers, badkamers, maar ook een eigen ruime bergruimte.
Door een zeskantige basis te handteren kan er per zeskant uitgebreid worden en aangesloten worden op reeds gebouwde zeskanten.
Veel groen:
De buitenzijde van de piramide zal een verticale tuin zijn, voorzien van maximale hoeveelheid zonnepanelen, maar wel zodanig dat het op een ecologische groene heuvel lijkt. De omgeving is een bos of parkachtige inrichting . Een voedselbos met aansluiting naar de stadskolk. Uitbreiding van de waterpartij en richting Hasselt een bos/moerassige bestemming (water-overloop), maar ook agrarisch karakter.
Energie neutraal:
Richting Hasselt zijn enkele windmolens geplaatst (richting hoogspanning voor een eenvoudige aansluiting) die eigendom zijn van de bewoners. De opgewekte elektrische energie wordt door de bewoners gebruikt, als ook voor de pompen voor de geothermische verwarming. Het overschot aan elektriciteit wordt geleverd aan een energie maatschappij, waardoor extra inkomsten ontstaan ter dekking van de kosten voor andere voorzieningen.
Hoog service niveau:
Een of meerdere zeskanten worden voorzien voor algemeen gebruik. Te denken valt aan een supermarkt, winkels, kinderopvang, scholen, restauratie, fitnes, zorgcentrum (artsen, apotheek, etc.), gemeenschapsruimten, zwembad, etc.
Een centrale receptie voorziet in de ondersteuning naar de inwoners van het complex. Tevens zal er een 24/7 bewakingsdienst zijn die de receptie ondersteund. Een combinatie van bewaking/hoveniers/onderhouds dienst alle systemen. Ook inwoners kunnen een beroep doen op de dienst.
Mobiliteit:
Op de laagste niveaus zijn de parkeergelegenheden voor vervoer, dus ook voor de fietsen. Alles voorzien van elektrische laadeenheden. Vanaf deze niveaus zijn de woningen te bereiken via vele liften/trappen etc.
De receptie (groep) ondersteunt de logistieke afhandeling. Bij de receptie is een centraal opstappunt voor openbaarvervoer.
Betaalbaarheid.
Doordat er veel meer energie wordt opgewekt dan door de bewoners kan gebruikt wordt ontstaan extra inkomsten, waardoor de kosten voor de bewoners aanzienlijk verlagen. Een haalbaarheidsstudie is wel vereist. Een balans tussen kosten en inkomsten ook op de lange termijn lage kosten waarborgen.
Ontwikkeling:
Het ontwikkelen van een dergelijk complex vraag veel verschillende disciplines om samen te werken. Denk eens aan: landschapsarchitect, stadsarchitect (aanleg en onderhoud), logistiek deskundige (wandelgangen, bewaking (CCTV) , opslag, (afval)stromen, etc.) energie deskundigen (warmte (geometrie), elektriciteit, etc.), organisatie deskundigen, verzekering aspecten, etc.
Het zal erg complex en uitdagend zijn om zoiets te realiseren. Een uitdaging voor samenwerking en (financiële) beheersbaarheid. Mogelijk geeft het bijzondere van dit idee aanleiding tot prijsvraag of iets dergelijks (extra overheidssubsidie, bereidheid tot investeringen door energiemaatschappij).
Een laatste opmerking.
Denk eens “out of the box”.