Spring naar inhoud

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Je kon tot en met 26 februari reageren.

Natuurpark Stadsbroek

Door: T Jelsma
15 februari 2023

Een park voor alle bewoners van Stadshagen, met bos, boomgaard, akker, nat hooiland, eco landbouw en landgoed.

Het park is voor alle bewoners van Stadshagen bedoeld, maar ook bewoners daar buiten, in het buitengebied en de rest van Zwolle. 
Het park bedient verschillende doelen die op dit moment van belang zijn voor Zwolle en de rest van Nederland.
1. het verhogen van de biodiversiteit. Door intensieve landbouwgrond (= nu groene woestijn) om te vormen tot biologische landbouw én nat hooiland verhoog je de biodiversiteit in hoge mate, meer dan de kleine stukjes in de stad, goed bedoeld, maar weinig "opbrengst". Ook het aanleggen van bos, struweel, akker en fruitbomen bevordert de biodiversiteit, gericht op bijen, andere insecten en vogels.
2. wateropvang. Delen kunnen verlaagd worden aangelegd, waardoor er een soort moerasbos of nat hooiland ontstaat, voor een lange periode van het jaar fungerend als een spons of buffer voor de hele omgeving. 
3. CO2 opvang. De veenlaag die vrijkomt bij verlagen kan bovendien CO2 opvangen, met als gevolg minder CO2 uitstoot.
4. klimaatadaptatie. Door de aanleg van bos, struweel en boomgaard treedt meer verkoeling op.
5. recreatief medegebruik. Bewoners van Stadshagen hebben steeds meer behoefte aan een groter gebied in de nabijheid van hun woning om buiten langer te kunnen vertoeven, met name in de weekenden. Door een aantrekkelijk padenstelsel aan te leggen en meer gebruiksruimten te ontwikkelen wordt dit een interessant gebied om meer te bewegen. 
6. het ontwikkelen van een landgoed. Om wat meer karakter in dit gebied te ontwikkelen is een landgoed een goede optie. Een verwijzing naar het kasteel Werkeren is een mogelijkheid. Daarnaast levert het geld op voor de aanleg van dit gebied, een win win.
7. red de grutto. De grutto is ons symbool geworden voor de achteruitgang van het landelijk gebied. Deze locatie is uitermate geschikt om weidevogels weer "terug te winnen". Het kan meeliften in het landelijke project "Red de grutto". 


Argumenten

Argumenten voor

Sanne | 23 februari 2023 19:46

Goed idee! Mooie combinatie van doelen waar de wijk, en stad, echt iets aan heeft!

Reageren


Argumenten tegen

Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel